Na zelený čtvrtek si vychutnejte špenát s jarními bylinkami
Mladé kopřivy nebo medvědí česnek jsme zvyklí používat v kuchyni poměrně často, ale víte, že výborně chutná také bršlice kozí noha nebo popenec? Tyto rostlinky, které jsou pro zahrádkáře plevelem, mají opravdu skvělé aroma a také spoustu vitamínů a minerálních látek. Špenát na zelený čtvrtek můžete vyšperkovat také mladými lístky smetánky lékařské nebo řebříčku. A jak na to?
Medvědí česnek
V ideálním případě prozkoumejte zákoutí vlastní zahrady, kde se vždycky nějaké bylinkové poklady najdou. Anebo vyrazte do přírody, daleko od automobilového provozu a od notoricky známých cest, kde chodí hodně lidí, často i s pejsky.
Nejbohatší bývají příkopy, tam často roste bršlice a kopřiva, prosluněné meze, kde roste popenec a řebříček. Smetánku a sedmikrásky nasbírejte
Řebříček
na louce a medvědí česnek si buď kupte, nebo zkuste štěstí v lese. Z rostlinek, které mají květy, můžete použít listy i květy. Jen u smetánky květy raději ne, jsou dost hořké.
U všech rostlinek, které nasbíráte, odstraňte stonky, protože se většinou nerozmixují. Před použitím je propláchněte v cedníku vodou.
Co budete potřebovat?
2 balíčky mraženého listového špenátu (2 x 400 g)
2 hrsti bylinkových lístků a květů, poměrově nejvíce kopřiv a bršlice,
Bršlice
ostatní bylinky v menším množství, dodají špenátu aroma a pikantnější chuť
1 cibule
lžíce oleje
3 stroužky česneku (v případě, že nemáme česnek medvědí)
sůl
plátek másla a rovná lžíce hladké mouky na jíšku
Jak na to?
Špenát rozmrazte a slijte z něj přebytečnou vodu.
Jitrocel
Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, česnek, nasekané bylinky, osolte a vše společně pět minut poduste.
Připravte si jíšku. Pak ji vložte do špenátu, promíchejte a nechejte minutku probublat.
Poté směs promixujte.
Podávejte s vejcem nebo s masem a s bramborami.
Tip: Tento špenát se výborně hodí také jako náplň do sýrových palačinek a do slaného závinu z listového těsta.
Autorka textu i fotografií: Jolana Breitenbacherová
Čaj není pouze nápojem k zahnání žízně, ale dle čínské a japonské tradice je to především součást životní filozofie a klíč k dobré fyzické i psychické pohodě. Pohled do tradičního čajového umění, východní kultury a kvalitní (nejen čajové) keramiky nabízí už posedmnácté Středisko volného času Lužánky ve spolupráci s brněnskou Chajovnou. Akce s názvem Dny čaje a keramiky se uskuteční o víkendu 22. a 23. června v lužáneckém pracovišti Lidická.
V pondělí do hudebky, v úterý na keramiku a ve středu do baletu. S novým školním rokem děti po celé České republice opět začínají navštěvovat nejrůznější kroužky. Málokdo však ví, že zájmové aktivity dostupné dětem i dospělým všech sociálních skupin nejsou v zahraničí takovou samozřejmostí, jako u nás.
Léto ve Středisku volného času Lužánky patří nejen dětem a táborům, zabaví se i dospělí! Chcete se před nebo po práci protáhnout na józe? Sháníte tipy na výlety a dobrodružství v Brně a okolí? Zkuste týmovou hru Arrow game Lesná, Minigolf Liška s příběhem nebo interaktivní trasu S Mendelem za pokladem. Vše najdete na luzanky.cz.
Letošní pololetní prázdniny budou napínavé. V ulicích historického centra Brna se uskuteční pátrací akce po ztraceném psovi Barynovi. Pomůžete s hledáním? Po registraci vašeho týmu získáte indicie a můžete se vydat za dobrodružstvím. Kdy? V pátek 29. ledna od 10 do 16 hodin. Úspěšné řešitele záhady čeká odměna. Hodně štěstí, detektivové!
Čtyři akrobatická představení, ve čtyřech dnech a čtyřech přístavech. Po čtvrté vystoupí brněnský Cirkus LeGrando na Baťově kanále po čtyřleté přestávce. Jedinečnou cirkusovou show mohou zájemci zažít od 11. do 14. července ve Veselí nad Moravou, Spytihněvi, Otrokovicích a ve Starém Městě. Na projektu se podílí lužánecké pracoviště Legato, Cirkus LeGrando, Baťův kanál o.p.s a Hamboot s.r.o. – půjčovna lodí.
Dýně už neodmyslitelně patří k podzimu. Ať už je dekorací na okně, zábavou pro děti při vydlabávání, nebo netradičním pokrmem na jídelním stole. Jako quiche, pomazánka, rizoto, jen tak pečená v troubě, dip anebo právě krémová polévka. Recept je jednoduchý a úspěch zaručený. Ano, připravte se na boule za ušima! Mrkněte na postup od Martiny Altrichterové z lužáneckého pracoviště Linka. Dobré chutnání!