/

Zdravé mlsání našich předků. Užijte si pučálku

Máte chuť na něco dobrého? Rádi mlsáte, ale chcete si udržet figuru do plavek? Zkuste staročeskou pochoutku z naklíčeného hrachu, takzvanou pučálku. Když dnes dáte hrách naklíčit, na sváteční Velikonoční neděli už můžete zobat. Zatímco klíčení hrachu trvá dny, samotná příprava pučálky nebo pálence je za pár minut hotová. Vyzkoušejte jednoduchý recept od Kristýny Knotové a  Zdeňka Sitarčíková z lužáneckého pracoviště Linka.


Tradiční postní jídlo z „napučeného“ hrachu se jedlo nasucho pražené během postního období. Podle pučálky a způsobu přípravy je dokonce pojmenovaná jedna z nedělí předvelikonočního postního období po bujarém masopustu.

Mimo půst lze pučálku podávat také omaštěnou sádlem s opečenou slaninou. V dávných časech byste na trhu mohli potkat bábu pučálnici, která na malých kamínkách pražila hrách a prodávala ho se solí nebo medem. Stejně jako hrách můžete nechat naklíčit a pak upražit obilná zrnka, takto vzniklé jídlo se jmenuje pražmo.

Co budete potřebovat?

  • suchý zelený hrách
  • misku na naklíčení hrachu
  • cedník a pekáček
  • případně na dochucení sůl a pepř

Jak na to?

1. Hrách nasypte do misky a zalijte vodou. Vodu slijte, ale hrách udržujte vlhký, dvakrát až třikrát denně propláchněte vodou. Na klíčení potřebujete 2 až 3 dny.

2. Až se na hrachu objeví klíčky, vysypte je do cedníku a propláchněte vodou.

3. Pak hrách dejte do pekáčku a pečte nasucho v troubě, až zezlátne. Anebo můžete pražit hrách na pánvi.

4. Pučálka je nejlepší čerstvě upražená. Podle chuti přidejte sůl a pepř.

 

Dobrou chuť!

 


Autorka textu: Zdeňka Sitarčíková

Autorka fotografií: Kristýna Knotová

Podobné příspěvky