Na zelený čtvrtek si vychutnejte špenát s jarními bylinkami
Mladé kopřivy nebo medvědí česnek jsme zvyklí používat v kuchyni poměrně často, ale víte, že výborně chutná také bršlice kozí noha nebo popenec? Tyto rostlinky, které jsou pro zahrádkáře plevelem, mají opravdu skvělé aroma a také spoustu vitamínů a minerálních látek. Špenát na zelený čtvrtek můžete vyšperkovat také mladými lístky smetánky lékařské nebo řebříčku. A jak na to?
Medvědí česnek
V ideálním případě prozkoumejte zákoutí vlastní zahrady, kde se vždycky nějaké bylinkové poklady najdou. Anebo vyrazte do přírody, daleko od automobilového provozu a od notoricky známých cest, kde chodí hodně lidí, často i s pejsky.
Nejbohatší bývají příkopy, tam často roste bršlice a kopřiva, prosluněné meze, kde roste popenec a řebříček. Smetánku a sedmikrásky nasbírejte
Řebříček
na louce a medvědí česnek si buď kupte, nebo zkuste štěstí v lese. Z rostlinek, které mají květy, můžete použít listy i květy. Jen u smetánky květy raději ne, jsou dost hořké.
U všech rostlinek, které nasbíráte, odstraňte stonky, protože se většinou nerozmixují. Před použitím je propláchněte v cedníku vodou.
Co budete potřebovat?
2 balíčky mraženého listového špenátu (2 x 400 g)
2 hrsti bylinkových lístků a květů, poměrově nejvíce kopřiv a bršlice,
Bršlice
ostatní bylinky v menším množství, dodají špenátu aroma a pikantnější chuť
1 cibule
lžíce oleje
3 stroužky česneku (v případě, že nemáme česnek medvědí)
sůl
plátek másla a rovná lžíce hladké mouky na jíšku
Jak na to?
Špenát rozmrazte a slijte z něj přebytečnou vodu.
Jitrocel
Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, česnek, nasekané bylinky, osolte a vše společně pět minut poduste.
Připravte si jíšku. Pak ji vložte do špenátu, promíchejte a nechejte minutku probublat.
Poté směs promixujte.
Podávejte s vejcem nebo s masem a s bramborami.
Tip: Tento špenát se výborně hodí také jako náplň do sýrových palačinek a do slaného závinu z listového těsta.
Autorka textu i fotografií: Jolana Breitenbacherová
Milí rodiče, připravili jsme ve spolupráci s firmou Comics pizza & burger soutěž „Staň se superhrdinou a vyhraj křupavou pizzu“. Principem soutěže je sdílení činností : namaluj, vyrob, napiš, uvař, prostě předveď, co umíš, a to v době, kdy jsou naše obvyklé možnosti omezené. Soutěž je cílená na teenagery, ale soutěžit může každý bez rozdílu věku. Předpokládáme, že mladším dětem pomůže se zapojením starší člen rodiny.
Dobrovolničí v lužáneckém pracovišti Louka a zároveň studuje online na dálku na ukrajinské vysoké škole angličtinu, němčinu a literaturu pro pedagogy. Dvacetiletá Ukrajinka Olesia Linchenko pochází z donětské oblasti, odkud musela podruhé odejít před válkou. Tentokrát až do Česka, kde ji zaujal právě program pro dobrovolníky v Lužánkách. Jak se cítí v Brně, jak se jí daří skloubit online studium s pozicí dobrovolnice a jak slaví Vánoce na Ukrajině? Rozpovídala se na Lužánky Live.
Víte, kde je v Brně kamenná panna? Jaká strašidla se skrývají v brněnských uličkách? A proč se Brnu říkalo moravský Manchester? To vše se můžete dozvědět na tematickém týdnu školních výukových programů s názvem Brno – město, kde žijeme v režii SVČ Lužánky….
Květná neděle, modré pondělí, šedé úterý, škaredá středa, zelený čtvrtek… Ano, Velikonoce jsou tady! Přivítejte svátky jara a lidových tradic krásnou dekorací. Vyzdobte si dům či byt věncem z proutí! Jak na to poradí Marie Krajná z lužáneckého pracoviště Lesná.
Kdo si hraje, nezlobí. A kdo tvoří, nudu zboří. A co takhle obojí? Vymyslete si společenskou hru s vlastními pravidly, přeneste nápady na papír a užijte si s rodinou jedinečnou zábavu. Kdo je u vás kreativec? Kdo rád maluje? Rozdělte si role a pusťte se do díla. Inspirovat se můžete hrou s žábami a kamínky, která má víc vítězů. A spokojení budou všichni! Ukázkovou hru si pro vás připravila Romana Vaďurová z lužáneckého pracoviště Liška.