Domů Novinky Příprava na zelený čtvrtek? Upečte si jidáše

Příprava na zelený čtvrtek? Upečte si jidáše

7.4.2020

Chcete si upéct na Velikonoce něco tradičního? Pokud umíte vánočku, zvládnete i jidáše z kynutého těsta, který se peče na Zelený čtvrtek. Spletené prameny těsta připomínají smyčku provazu nebo hada obtočeného kolem stromu, jsou totiž symbolem Jidášovy zrady, ale také příchodu jara a nového života. A když tuhle pochoutku potřete medem, budete celý rok zdraví. Recept si pro vás připravila Zdeňka Sitarčíkoválužáneckého pracoviště Linka. Tak dobrou chuť a hodně zdraví!


 

Co budete potřebovat?

Náčiní:

  • mísa na těsto
  • vařečka
  • kuchyňská váha
  • vál
  • nůž
  • malé nůžky
  • hrnek
  • štětec nebo peroutka na potírání jidášů žloutkem

Ingredience:

  • 500 g mouky, napůl polohrubá a hladká, 500 g (200 g lze vyměnit za hladkou celozrnnou, třeba špaldovou)
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • půl čajové lžičky soli
  • 1,5 čajové lžičky sušených kvasnic
  • 3 nebo 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 0,25 l ohřáté mléko
  • 125 g rozpuštěného másla

Jak na to? 

1. V míse smíchejte všechny sypké přísady. Promíchejte opravdu pečlivě, aby se kvasnice rovnoměrně smísily s moukou.

2. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a teplé mléko. Promíchejte vařečkou a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.

3. Mísu přikryjte a nechejte půl hodiny odpočinout. Pak těsto ještě jednou vypracujte vařečkou. Přikryjte a nechejte kynout. Když je těsto vykynuté, zdvojnásobí svůj objem.

Tip na zpomalené kynutí: Pokud těsto děláte večer a péct chcete druhý den, zakrytou mísu s těstem odložte do lednice a ráno vyndejte. Těsto v pokojové teplotě “dokyne” a můžete pracovat.

4. Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na stejné kousky a vyválejte  z nich prameny. Z těch pak splétejte a tvarujte jidáše.

5. Hotové jidáše skládejte na plech vyložený pečícím papírem, dost daleko od sebe, protože nakynou. Jidáše potřete žloutkem. Můžete použít i žloutek rozšlehaný s trochou mléka. Ozdobte bílým a klasickým mákem. Uvedené těsto se hodí i na buchty, koláče i závin.

Tip: Pro kváskomily a pro chvíle, kdy v obchodě nemají kvasnice, najdete inspiraci pro výrobu těsta na maskrtnica.cz, vánočka z kvásku.


Autorka textu i fotografií: Zdena Sitarčíková

Print Friendly, PDF & Email

Mohlo by vás také zajímat