Příprava na zelený čtvrtek? Upečte si jidáše
Chcete si upéct na Velikonoce něco tradičního? Pokud umíte vánočku, zvládnete i jidáše z kynutého těsta, který se peče na Zelený čtvrtek. Spletené prameny těsta připomínají smyčku provazu nebo hada obtočeného kolem stromu, jsou totiž symbolem Jidášovy zrady, ale také příchodu jara a nového života. A když tuhle pochoutku potřete medem, budete celý rok zdraví. Recept si pro vás připravila Zdeňka Sitarčíková z lužáneckého pracoviště Linka. Tak dobrou chuť a hodně zdraví!
Co budete potřebovat?
Náčiní:
- mísa na těsto
- vařečka
- kuchyňská váha
- vál
- nůž
- malé nůžky
- hrnek
- štětec nebo peroutka na potírání jidášů žloutkem
Ingredience:
- 500 g mouky, napůl polohrubá a hladká, 500 g (200 g lze vyměnit za hladkou celozrnnou, třeba špaldovou)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- půl čajové lžičky soli
- 1,5 čajové lžičky sušených kvasnic
- 3 nebo 2 žloutky a 1 celé vejce
- 0,25 l ohřáté mléko
- 125 g rozpuštěného másla
Jak na to?
1. V míse smíchejte všechny sypké přísady. Promíchejte opravdu pečlivě, aby se kvasnice rovnoměrně smísily s moukou.
2. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo a teplé mléko. Promíchejte vařečkou a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
3. Mísu přikryjte a nechejte půl hodiny odpočinout. Pak těsto ještě jednou vypracujte vařečkou. Přikryjte a nechejte kynout. Když je těsto vykynuté, zdvojnásobí svůj objem.
Tip na zpomalené kynutí: Pokud těsto děláte večer a péct chcete druhý den, zakrytou mísu s těstem odložte do lednice a ráno vyndejte. Těsto v pokojové teplotě „dokyne“ a můžete pracovat.
4. Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na stejné kousky a vyválejte z nich prameny. Z těch pak splétejte a tvarujte jidáše.
5. Hotové jidáše skládejte na plech vyložený pečícím papírem, dost daleko od sebe, protože nakynou. Jidáše potřete žloutkem. Můžete použít i žloutek rozšlehaný s trochou mléka. Ozdobte bílým a klasickým mákem. Uvedené těsto se hodí i na buchty, koláče i závin.
Tip: Pro kváskomily a pro chvíle, kdy v obchodě nemají kvasnice, najdete inspiraci pro výrobu těsta na maskrtnica.cz, vánočka z kvásku.
Autorka textu i fotografií: Zdena Sitarčíková