/ /

Neodolatelné táborové sušenky, které zvládnou upéct i děti

Byla jednou jedna krabička na táboře a v ní božské máslové sušenky. Když nebylo vedoucím hej, pochoutka jim vždy zvedla náladu. Barbora Dedková z lužáneckého pracoviště Linka si je natolik zamilovala, že si sušenky upekla doma a o recept se s vámi ráda podělí. Pusťte se do toho a půl je hotovo!


Snažila jsem se každý krok kuchtění vyfotit tak, abyste věděli jak má těsto v danou chvíli vypadat. Myslím, že sušenky zvládne i začátečník. Děti by se měly pustit do přípravy jen pod dohledem dospělého, bude se totiž využívat šlehač a trouba! Ale ten dohled může být většinu času klidně zpovzdálí,“ popsala s úsměvem Dedková. 

 

Co budete potřebovat?

  • 250g másla – před přípravou sušenek nechte máslo 30 minut v pokojové teplotě, aby nebude tak tuhé a lépe se s ním pracovalo
  • 125g cukru krupice
  • 380g hladké mouky
  • špetku soli
  • podle chuti mleté mandle / skořice / kakao

 

 

 

Jak na to?

1.Do velké mísy dáme máslo nakrájené na menší kousky, cukr a sůl. Zkuste vše promíchat metličkou. Pokud to půjde ztuha a kusy másla se budou jen obalovat v cukru – dejte mísu na 20 vteřin do mikrovlnky. Pozor, mísa nesmí být kovová! Máslo povolí a půjde hezky vyšlehat. Rozhodně jej ale nenechávejte v mikrovlnce déle – rozteklo by se a těsto by se pak patlalo.

 

 

 

 

 

2. Vyšlehejte máslo, cukr a sůl do krému. Jak? Použijte buď ruční šlehač (nádoba s dvěma metličkami), anebo robota (stroj s velkou metličkou, který těsto ušlehá sám – doma tomu říkáme máslostroj). A míchejte tak dlouho, než se vám krém v míse bude líbit.

 

3. Ke krému postupně přidávejte všechnu mouku. Stále mějte zapnutý šlehač. Možná to bude trochu prášit, nelekněte se. Vzniknou malé hroudečky, vypadá to jako posypka na koláč.

 

 

 

4. Odložte šlehač a zkuste v pěsti trochu hroudeček zmáčknout. Pokud sevám z nich stane v ruce celistvý tvar, třeba jako když zmáčknete kousky plastelíny, máte těsto hotové.

5. Nyní se můžete rozhodnout, jak sušenky ochutíte. Můžete si hroudečky rozdělit třeba do dvou misek, do jedné dát trochu mletých mandlí a do druhé skořici. Vzniknou vám tak dva druhy sušenek – mandlové a skořicové. Hroudečky opět pořádně promíchejte.

 

 

 

6. V míse vše pořádně pomačkejte. Hroudečky se spojí a vznikne velká hrouda. Tu dejte na vál, nebo na umytou kuchyňskou linku, a vyválejte pomalu a opatrně váleček. Konce se budou trochu drolit, ale když je zmáčknete, budou zase držet pospolu. Těsto neválejte příliš dlouho, ať máslo nezačne měknout. 

7. Velký váleček můžete zkrátit na menší, zabalit do potravinářské fólie anebo do sáčků na svačinu. A pak šup s válečky na dvě hodiny do lednice!

8. Při manipulaci s troubou určitě poproste o pomoc dospělého! Troubu předehřejte na 180 stupňů. Válečky vytáhněte z fólie a nakrájejte na kolečka o tloušťce zhruba jeden centimetr. Pak je naskládejte vedle sebe na pečící plech vyložený pečicím papírem. A pečte zhruba 15 minut.

9. Jak poznáte, že jsou sušenky upečené? Hned jak začnou zlátnout od okrajů, vytáhněte je z trouby. Měly by být světlé, ne dozlatova.

10. Po vychladnutí sušenky naskládejte do krabičky, kde na suchém místě vydrží dlouho. Teda pokud je hned nesníte… Dobrou chuť!


Autorka textu i fotografií: Barbora Dedková

Podobné příspěvky