Lesné chybí kvalitní farmářské trhy

Vedoucí lužáneckého pracoviště Lesná Pavel Hradský je svým kuchařským uměním pověstný. Vaří rád, pravidelně a často jen podle své vlastní fantazie a surovin, které má zrovna v lednici. O kuchyni se stará i na pobytových táborech a jeho bezlepkový guláš zahuštěný brambory je vyhlášený. Proč? Asi proto, že ho pokaždé připraví trochu jinak a navíc pouze z čistého vývaru bez jakýchkoliv umělých dochucovadel.

Je nějaké jídlo, co opravdu nemáš rád?

Nesním řepu. Pokud má každý hrdina svůj kryptonit, tak mým by byla řepa (směje se). Většinu svých zlozvyků ze školky, co jsem nejedl, se mi podařilo zlomit – kapustu a podobně. Ale řepu zatím ne a asi k tomu už ani nedojde. Jinak jím všechno, ale preferuji určitě maso.

Inspiruješ se při vaření i nějakou exotickou destinací, kterou jsi navštívil?

Měsíc jsem byl na Sumatře, kde používají hodně zeleniny a připravují dost pikantní jídla. Občas takto vařím i doma, protože mám ostrá jídla rád. A někdy připravuju jídlo na způsob marockého tajine (pokrm z dušeného masa a zeleniny, který se připravuje ve speciální nádobě s kónickou poklicí – pozn. redakce).

K dobrému vaření patří i kvalitní suroviny. Máš třeba svoji vlastní zahrádku?

Bydlíme v bytě, takže na balkóně pěstujeme bylinky, přes léto pak v truhlíku rajčata a papriky. Na vlastní zahrádku bych asi neměl čas, ale moc by ji chtěla má žena. Jinak se kvalitní věci snažíme kupovat. Sýry si necháváme vozit z farmy Chaloupky, drůbeží maso pak z domácího chovu. A žena pochází z vesnice, takže nás její rodiče pravidelně zásobují domácími vajíčky a masem. Ale co mám opravdu rád, jsou trhy. Chtěl bych je zařídit i na Lesné.

Přímo tady na pracovišti?

Ano, je to projekt, který bych chtěl rozjet ve spolupráci s městskou částí Brno-sever a kulturním střediskem Omega z Husovic. Jednou za měsíc by se konaly na zahradě a chtěl bych, aby se prodávalo všechno – zelenina, ovoce, sýry a další výrobky. Něco podobného na Lesné podle mě chybí.

Vaříš někdy i pro své kolegy?

No, teď to trochu upadá, ale zavedli jsme vaření na poradách. Vždycky jedno oddělení vaří pro ostatní. Má to tu výhodu, že když lidi baští, tak nemluví a poslouchají. Navíc je vždycky zajímavé zjistit, co lidi jí. Chvilku to vypadalo, že vydáme i „poradní kuchařku“, třeba ve formě kalendáře. Z různých porad už máme sestavených asi osm meníček. Jen máme malý problém s fotkami – někdy se jídlo snědlo dřív, než jsme ho stihli nafotit. Takže zatím je to takový plán do budoucna a budeme rádi, když se nám podaří uskutečnit.


Víte, že Pavel…?

  • je vedoucím na pracovišti Lesná od září 2007
  • vystudoval obor biologie a tělesná výchova pro základní školy
  • vede kroužky deskových a sportovních her
  • pro veřejnost připravuje adaptační kurzy a kurzy týmové spolupráce

Více o Pavlovi se dozvíte v jeho osobním medailonku.


Text: Veronika Davidová

Fotografie: Archiv SVČ Lužánky

Podobné příspěvky