Na zelený čtvrtek si vychutnejte špenát s jarními bylinkami
Mladé kopřivy nebo medvědí česnek jsme zvyklí používat v kuchyni poměrně často, ale víte, že výborně chutná také bršlice kozí noha nebo popenec? Tyto rostlinky, které jsou pro zahrádkáře plevelem, mají opravdu skvělé aroma a také spoustu vitamínů a minerálních látek. Špenát na zelený čtvrtek můžete vyšperkovat také mladými lístky smetánky lékařské nebo řebříčku. A jak na to?
Medvědí česnek
V ideálním případě prozkoumejte zákoutí vlastní zahrady, kde se vždycky nějaké bylinkové poklady najdou. Anebo vyrazte do přírody, daleko od automobilového provozu a od notoricky známých cest, kde chodí hodně lidí, často i s pejsky.
Nejbohatší bývají příkopy, tam často roste bršlice a kopřiva, prosluněné meze, kde roste popenec a řebříček. Smetánku a sedmikrásky nasbírejte
Řebříček
na louce a medvědí česnek si buď kupte, nebo zkuste štěstí v lese. Z rostlinek, které mají květy, můžete použít listy i květy. Jen u smetánky květy raději ne, jsou dost hořké.
U všech rostlinek, které nasbíráte, odstraňte stonky, protože se většinou nerozmixují. Před použitím je propláchněte v cedníku vodou.
Co budete potřebovat?
2 balíčky mraženého listového špenátu (2 x 400 g)
2 hrsti bylinkových lístků a květů, poměrově nejvíce kopřiv a bršlice,
Bršlice
ostatní bylinky v menším množství, dodají špenátu aroma a pikantnější chuť
1 cibule
lžíce oleje
3 stroužky česneku (v případě, že nemáme česnek medvědí)
sůl
plátek másla a rovná lžíce hladké mouky na jíšku
Jak na to?
Špenát rozmrazte a slijte z něj přebytečnou vodu.
Jitrocel
Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, česnek, nasekané bylinky, osolte a vše společně pět minut poduste.
Připravte si jíšku. Pak ji vložte do špenátu, promíchejte a nechejte minutku probublat.
Poté směs promixujte.
Podávejte s vejcem nebo s masem a s bramborami.
Tip: Tento špenát se výborně hodí také jako náplň do sýrových palačinek a do slaného závinu z listového těsta.
Autorka textu i fotografií: Jolana Breitenbacherová
Čtyři dny společných tréninků, cirkusových, hudebních a divadelních workshopů, představení, her, artisti na zemi i ve vzduchu. To je jubilejní desátý ročník festivalu mladého cirkusu Freš Manéž, který se koná od 13. do 16. června v lužáneckém pracovišti Legato v Kohoutovicích. Těšit se můžete na cirkusové umělce z Česka, Slovenska i Německa.
Málo se ví, že Češi patří k jedněm z nejaktivnějších národů, co se týče dobročinnosti. Zeptali jsme se proto zajímavých brněnských a lužáneckých osobností, zda se před Vánocemi zapojují do charitativních projektů a pokud ano, tak jak. Nemám moc ráda to slovo „dobročinný“, přijde…
Studijní cesty pracovníků Lužánek jsou nedílnou součástí firemní kultury a také nedílnou součástí programu Erasmus+, který nabízí vzájemné výměny mladých lidí a umožňuje až roční výjezdy za dobrovolnickou zkušeností do Evropy a okolních zemí. Na zahraniční pracovní cestu na Island se…
Pohoda, čaj, keramika a jedinečný zážitek. Kdo z vás byl alespoň jednou na dvoudenní akci Dny čaje a keramiky, která byla minulý rok v lužáneckém pracovišti Lidická už po šestnácté, právě relax, pestrý a kvalitní program si jistě vybavíte. A…
Davy lidí se o prázdninách vydávají na nejznámější evropskou pouť – Svatojakubskou cestu neboli El Camino. Stovky ujitých kilometrů a duchovní rozměr takového putování mnohým z nich zásadně změní život. Fenomén svatojakubského poutnictví prožil na vlastní kůži také šéf lužáneckého IT…
Akreditované kurzy pořádané od září do prosince, online i prezenčně po celé republice, pro pedagogy a pedagožky pracující v mateřských a základních školách. Šest seminářů, které zlepší rozvoj dětí v mnoha oblastech a také komunikaci mezi rodiči, učiteli a učitelkami. Navíc jsou vedené Mgr. Jiřinou Bednářovou, školitelkou, která je zárukou kvalitního vzdělání. „Paní Bednářová je člověk na svém místě, její semináře jsou obohacující, zajímavé, přínosné. Její publikace využívám při práci v MŠ a jsou velmi dobře zpracované,“ zhodnotila jedna z účastnic Lenka Páleníčková. Přesvědčte se sami a vyberte si z pestré nabídky.