Na zelený čtvrtek si vychutnejte špenát s jarními bylinkami
Mladé kopřivy nebo medvědí česnek jsme zvyklí používat v kuchyni poměrně často, ale víte, že výborně chutná také bršlice kozí noha nebo popenec? Tyto rostlinky, které jsou pro zahrádkáře plevelem, mají opravdu skvělé aroma a také spoustu vitamínů a minerálních látek. Špenát na zelený čtvrtek můžete vyšperkovat také mladými lístky smetánky lékařské nebo řebříčku. A jak na to?
V ideálním případě prozkoumejte zákoutí vlastní zahrady, kde se vždycky nějaké bylinkové poklady najdou. Anebo vyrazte do přírody, daleko od automobilového provozu a od notoricky známých cest, kde chodí hodně lidí, často i s pejsky.
Nejbohatší bývají příkopy, tam často roste bršlice a kopřiva, prosluněné meze, kde roste popenec a řebříček. Smetánku a sedmikrásky nasbírejte
na louce a medvědí česnek si buď kupte, nebo zkuste štěstí v lese. Z rostlinek, které mají květy, můžete použít listy i květy. Jen u smetánky květy raději ne, jsou dost hořké.
U všech rostlinek, které nasbíráte, odstraňte stonky, protože se většinou nerozmixují. Před použitím je propláchněte v cedníku vodou.
Co budete potřebovat?
- 2 balíčky mraženého listového špenátu (2 x 400 g)
- 2 hrsti bylinkových lístků a květů, poměrově nejvíce kopřiv a bršlice, ostatní bylinky v menším množství, dodají špenátu aroma a pikantnější chuť
- 1 cibule
- lžíce oleje
- 3 stroužky česneku (v případě, že nemáme česnek medvědí)
- sůl
- plátek másla a rovná lžíce hladké mouky na jíšku
Jak na to?
- Špenát rozmrazte a slijte z něj přebytečnou vodu.
- Na oleji osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte špenát, česnek, nasekané bylinky, osolte a vše společně pět minut poduste.
- Připravte si jíšku. Pak ji vložte do špenátu, promíchejte a nechejte minutku probublat.
- Poté směs promixujte.
- Podávejte s vejcem nebo s masem a s bramborami.
Tip: Tento špenát se výborně hodí také jako náplň do sýrových palačinek a do slaného závinu z listového těsta.
Autorka textu i fotografií: Jolana Breitenbacherová