Podzimní zahřívací recepty od dobrovolníků z projektu Vezmi a dej
Gulášová polévka podle Ildikó Vostenak
Ildikó Vostenak pochází z Maďarska, avšak dlouhodobě žije v Česku. Na lužáneckém pracovišti Liška v Bílovicích vede v rámci projektu Vezmi a dej výtvarku a napracovišti Linka občas vede dílny pro děti. Její specialitou je tradiční maďarská gulášová polévka.
Pro 10-12 osob potřebujete:
- 2 kg vepřové kýty
- 2 velké cibule
- 4 velké mrkve
- 2 velké mangoldy
- 1 malý celer
- 60 dkg brambor
- 2 zarovnané lžíce maďarské papriky
- 1 lžíce pálivé papriky
- 2 lžíce soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 4 bobkové listy
- 2 kávové lžičky pepře
- 2 menší rajčata
- 1 bílá paprika
- 6 stroužků česneku
- 4 lžíce sádla
- svazek petržele
Na knedlíčky do polévky budete potřebovat:
- 2 vejce
- 16 dkg mouky
- 1 čajová lžička soli
Nakrájejte cibuli na malé kousky a maso zhruba na dvoucentimetrové kousky. Do hrnce dejte sádlo, na kterém orestujte cibuli. Poté přidejte maso, koření, rajčata na čtvrtky, papriku rozpůlenou napůl, prolisovaný česnek a hrnec naplňte vodou až po okraj. Vařte, dokud nebude maso měkké. Poté přidejte nakrájenou zbývající zeleninu a povařte. Na knedlíčky smíchejte suroviny, vytvarujte knedlíčky a vhoďte do hrnce, společně povařte 15 minut. Polévku servírujte s knedlíčky.
„Polévka“ z burákového másla podle Theodore Danso Marfo
Theodore Danso Marfo pochází z Ghany, žije v Brně a na lužáneckém pracovišti Linka učí angličtinu. Připravil pro nás následující exotický recept – polévku z burákového másla (peanut butter soup), nebo také dušené maso na burákovém másle.
Potřebujete:
- maso vhodné na dušení
- 4-5 cibulí
- čerstvý zázvoor
- česnek, případně chilli
- burákové máslo
- rajčatový protlak
- sůl, pepř
- rýže
Nakrájejte maso na kousky (o velikosti, která vám bude vyhovovat k jídlu) a vložte je do hrnce. Rozmixujte nebo nastrouhejte zhruba pět cibulí, zázvorový kořen, pár stroužků česneku (a čili, pokud máte rádi pikantní pokrmy). Rozmixovanou nebo nastrouhanou směs přidejte k masu a osolte. Přidejte asi tři hrnky vody a nechte vařit přibližně 20 minut nebo dokud maso nezměkne a nevstřebá příchuť nastrouhané směsi.
V misce si rozmíchejte zhruba pět i více polévkových lžic burákového másla a třemi lžícemi rajčatového protlaku (nebo čerstvých rozmixovaných rajčat) s vodou. Směs burákového másla, rajského protlaku a vody nalijte do hrnce s povařeným (dusícím se) masem. Přidejte vodu a nechte dobře povařit asi 40 minut. Dobře uvařené burákové máslo se pozná podle drobných olejových skvrn na povrchu. Podávejte s rýží.
Recepty sesbírala: Zdena Sitarčíková z pracoviště Linka
Ilustrační fotografie: pixabay.com