Cukrářkou doma. Zkuste odpalované těsto podle Katky
Základ pro větrníky, věnečky, eklérky, churros nebo pudinkové Bobíky! Odpalované těsto je nadýchané, lehké a netradiční svou přípravou. Těsto se totiž opravdu odpaluje, tedy spařuje na mírném ohni. Jak na to? Katka Kuřilová z lužáneckého pracoviště Louka, která vede kroužky Cukrář a Vaření je hra, pro vás připravila video návod. Těšte se na boule za ušima! Další recepty, tvoření, cvičení a tipy pro rodiče s dětmi najdete na inspiracezlouky.luzanky.cz!
Co budete potřebovat?
Těsto:
- 300 ml vody
- 150 g másla
- Špetka soli
- 150 g polohrubé mouky
- 4 vejce
Krém:
- 500 ml mléka
- 1x vanilkový puding
- 2 lžíce myšky krupičky nebo hrubé mouky
- 75 g cukru krystal
- 50 g másla
- 1/2 lžíce rumu/rumové aroma
- Čokoláda na zdobení
Jak na to?
Příprava těsta
- Do vařící vody přidejte máslo a špetku soli. Mouku vsypte do vařící tekutiny, stáhněte plamen a odpalujte těsto zhruba 2 minuty. Na dně kastrolu se budou tvořit bílé mapy, které stírejte a zapracovávejte do hmoty.
- Nechte zchladnout a zašlehejte do hmoty čtyři vejce.
- Hmotu dejte do cukrářské zdobičky, nebo euroobalu, kterému ustřihněte rožek.
- Tvořte „minivětrníky“ přímo na plech. Zatočte vždy 2 a půl otáčky, spíše do výšky.
- Pečte na 190 stupňů asi 15 minut do zlatavé barvy.
- V této fázi je dobré si začít dělat krém, aby chladl.
- Po upečení opatrně rozkrojte Bobíky podélně, nechejt vychladnout.
Příprava krému
- Uvařte puding, do kterého kromě prášku přidejte myšku krupičku.
- Do vychladlého pudingu přidejte máslo a rum.
- Vychladlý krém dejte do zdobičky a plňte rozkrojené Bobíky.
- Kdo chce, může si ozdobit čokoládou.
Odpalované těsto s pudinkovou náplní zmizí ze stolu rychlostí blesku!
Dobrou chuť!
Autorka videa, textu a fotografií: Kateřina Kuřilová