Letní španělské recepty od lužáneckých dobrovolnic
Představujeme vám dvě lužánecké dobrovolnice ze Španělska, Isabel a Marinu. Isabel pracuje na Lysce, kde pomáhá v otevřených klubech pro děti a mládež, dopoledních výukových programech a kroužcích. Také vede španělštinu pro dospělé, s kterou má veliký úspěch. Marina zakotvila na Lávce, kde pomáhá s filmovými kroužky, výukovými programy, a také v otevřeném klubu. Marina je nadaná výtvarnice a v Dobrovolnickém centru na Lidické měla letos dokonce výstavu vlastních fotografií. Obě dobrovolnice pro nás připravily pár letních receptů tradiční španělské kuchyně.
Katalánský chléb s rajčaty
Chléb s rajčaty, neboli pà amb tomàquet se v Katalánsku typicky servíruje k snídani. Recept je ukázkou toho, že méně je u vaření někdy opravdu více, tedy pokud máte opravdu kvalitní suroviny.
Suroviny:
- chléb
- zralá a voňavá rajčata
- stroužek česneku
- kvalitní olivový olej
Postup: Opečte na pánvi plátky chleba, potřete česnekem, poklaďte plátky rajčat a pokapejte olivovým olejem.
Španělská sangria
Tradiční španělský nápoj sangria osvěží především v parných letních měsících. Ale pozor, kombinace alkoholu a ovoce může být zrádná!
Suroviny na dva litry:
- litr mladého červeného vína
- dvě broskve
- jablko
- půl litru čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- šťáva z jednoho citronu
- skořice
- dva banány
- dvě lžíce cukru
- dvě lžíce vody
- led, případně perlivou vodu na zředění
Postup: Ovoce oloupejte a nakrájejte, šťávu z citrusů vymačkejte. Smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k bodu varu, dokud se nevytvoří sirup. Alkohol nalijte do nádoby a přidejte oloupané a nakrájené ovoce, šťávu z citrusů a sirup a dobře promíchejte. Přidejte lžičku skořice, promíchejte a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici. Podávejte s ledem, případně naředěné trochou perlivé vody.
Studená polévka gazpacho
Studená polévka gazpacho v létě zasytí a příjemně osvěží. Bonusem navíc je snadná příprava, protože gazpacho se nevaří.
Suroviny:
- asi osm zralých rajčat
- červená paprika
- chilli paprička
- stroužek česneku
- středně velká okurka
- cibule
- kousek staršího bílého pečiva
- čtvrt litru studené vody
- olivový olej, ocet
- sůl, pepř
Postup: Oloupejte rajčata, zbavte je semínek a nakrájejte na čtvrtky. Přidejte kousky okurky, nakrájenou papričku, cibuli a česnek najemno. Vše dobře promíchejte, část si odeberte do misky a nechte stranou. Smíchané suroviny vložte do mixéru, přidejte vodu a dobře rozmixujte. Poté přidejte chléb, ocet, olivový olej, sůl a pepř a znovu rozmixujte, tentokrát opravdu dohladka.Nakonec přepasírujte a v případě potřeby nařeďte trochou vody. Podávejte s kousky zeleniny, opečeného chleba a zakápnuté olivovým olejem.
Španělská tortilla
Tortilla je španělská omeleta, která se ve Španělsku servíruje nakrájená na dílky, jako koláč. Tradičně se připravuje pouze z vajec a brambor, avšak základní recept je často obohacen také o další suroviny, jako je například pikantní salám, nebo různé druhy zeleniny. Tortilly se mohou lišit také podle oblastí.
Suroviny pro pět osob:
- 1 kg brambor (zhruba šest)
- šest středně velkých vajec
- cibule
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup: Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Oloupejte a nakrájejte cibuli.Ve velké pánvi rozpalte větší množství oleje, přidejte brambory, po pěti minutách i cibuli a společně opékejte asi dvacet minut, dokud nejsou brambory měkké. Mezitím si rozklepněte a rozšlehejte vejce se solí a pepřem. Slijte z pánve přebývající olej, směs brambor s cibulí přidejte k vejcím, promíchejte a nalijte znovu na pánev. Prohřívejte na mírném ohni zhruba tři minuty, dokud nebude mít omeleta světle hnědou barvu. Poté ji obraťte za pomoci talíře a druhou část prohřívejte další tři minuty také dohněda. Z pánve přemístěte opět za pomoci talíře a nakrájejte. Omeleta je výborná teplá i studená, samotná nebo třeba s pečivem a pikantním salámem typu chorizo.
Recepty: Lužánecké dobrovolnice ze Španělska Isabel a Marina
Text a překlad: Anna Petrželková
Ilustrační fotografie: flickr.com