Vánoční dobroty ve sklenici

Chcete letos o Vánocích překvapit originálním ručně dělaným dárkem, ale nemáte na jeho přípravu příliš mnoho času? Nevadí. Inspirujte se našim návodem na Vánoční dobroty ve sklenici.

Ručně dělané dárky se cení, ale hlavně v předvánočním období s nimi můžete narazit na významný problém, kterým je čas. Výroba dárků totiž zabere mnohem víc času, než nákup dárků v obchodě a chcete-li obdarovat víc osob, řešíte asi problém, jak to všechno stihnete udělat. Co tedy s tím? Udělejte Vánoční dobroty ve sklenici a problém máte vyřešený! Není nic jednoduššího, než sehnat pěkné sklenice a esteticky je naplnit surovinami na báječný koláč.

Co budete potřebovat?
  • pěknou uzavíratelnou sklenici se širším hrdlem
  • stužky
  • barevné papíry na etiketu
  • lepidlo
  • ozdoby dle vlastního vkusu (větvičky, malé baňky, hvězdičky z barevného papíru…)
  • sypké suroviny na přípravu koláče

Při volbě receptu na koláč zohledněte vzhled jednotlivých surovin. Ideální je, když se „patra“ jednotlivých surovin liší svojí barvou i strukturou, jako na obrázku výš.


Postup
  • Vybereme oblíbený recept na koláč, sušenky, cukroví…
  • Zjistíme, jaký objem mají naše sklenice.
  • Množství surovin v receptu přepočítáme tak, aby se veškeré sypké suroviny vešly do sklenice a zaplnily ji až po okraj.
  • Vrstvíme jednotlivé sypké suroviny na sebe v pomyslných „patrech“ tak, aby se od sebe jednotlivá patra pokud možno lišila strukturou či barvou.
  • Naplněné sklenice dobře uzavřeme a opatříme:
    • etiketou s informací o složení (nikdy nevíte, na co je kdo alergický…)
    • datem výroby
    • datem spotřeby (datum spotřeby se určí dle nejkratší doby trvanlivosti použitých surovin)
    • receptem a informací, jaké tekuté složky musí obdarovaný ke směsi přidat. Nezapomeňte udat přepočítané množství surovin!
  • Sklenice ozdobíme dle vlastního vkusu.

Recept můžete vybrat jakýkoli, kde stačí ingredience smíchat a dát péct. V období Vánoc se hodí například perníčky, brownies, nebo třeba makovník, který je opravdu jednoduchý… Vybrat můžete ale i moderní raw, nebo tradiční rodinné recepty.

Makovník
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1,5 hrnku cukru (tady se hodí třtinový nejen kvůli zdraví, ale i z estetických důvodů)
  • 1 kypřící prášek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1,5 hrnku mletého máku
  • 1 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 2 hrnky mléka

Všechno smícháme dohromady, nalejeme na vymazaný plech a pečeme cca 20 minut při 170°C.


Text: Anna Potůčková, Rukodělný atelier

Fotografie: 30 Something Urban Girl

Recept: Top recepry

Podobné příspěvky