/

Cukrářkou doma. Zkuste odpalované těsto podle Katky

Základ pro větrníky, věnečky, eklérky, churros nebo pudinkové Bobíky! Odpalované těsto je nadýchané, lehké a netradiční svou přípravou. Těsto se totiž opravdu odpaluje, tedy spařuje na mírném ohni. Jak na to? Katka Kuřilová z lužáneckého pracoviště Louka, která vede kroužky Cukrář a Vaření je hra, pro vás připravila video návod. Těšte se na boule za ušima! Další recepty, tvoření, cvičení a tipy pro rodiče s dětmi najdete na inspiracezlouky.luzanky.cz!


Co budete potřebovat?

Těsto:

  • 300 ml vody
  • 150 g másla
  • Špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 1x vanilkový puding
  • 2 lžíce myšky krupičky nebo hrubé mouky
  • 75 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 1/2 lžíce rumu/rumové aroma
  • Čokoláda na zdobení

Jak na to?

Příprava těsta

  1. Do vařící vody přidejte máslo a špetku soli. Mouku vsypte do vařící tekutiny, stáhněte plamen a odpalujte těsto zhruba 2 minuty. Na dně kastrolu se budou tvořit bílé mapy, které stírejte a zapracovávejte do hmoty.
  2. Nechte zchladnout a zašlehejte do hmoty čtyři vejce.
  3. Hmotu dejte do cukrářské zdobičky, nebo euroobalu, kterému ustřihněte rožek.
  4. Tvořte „minivětrníky“ přímo na plech. Zatočte vždy 2 a půl otáčky, spíše do výšky.
  5. Pečte na 190 stupňů asi 15 minut do zlatavé barvy.
  6. V této fázi je dobré si začít dělat krém, aby chladl.
  7. Po upečení opatrně rozkrojte Bobíky podélně, nechejt vychladnout.

Příprava krému

  1. Uvařte puding, do kterého kromě prášku přidejte myšku krupičku.
  2. Do vychladlého pudingu přidejte máslo a rum.
  3. Vychladlý krém dejte do zdobičky a plňte rozkrojené Bobíky.
  4. Kdo chce, může si ozdobit čokoládou.

Odpalované těsto s pudinkovou náplní zmizí ze stolu rychlostí blesku!

Dobrou chuť!


Autorka videa, textu a fotografií: Kateřina Kuřilová

Podobné příspěvky