Letní španělské recepty od lužáneckých dobrovolnic

Představujeme vám dvě lužánecké dobrovolnice ze Španělska, Isabel a Marinu. Isabel pracuje na Lysce, kde pomáhá v otevřených klubech pro děti a mládež, dopoledních výukových programech a kroužcích. Také vede španělštinu pro dospělé, s kterou má veliký úspěch. Marina zakotvila na Lávce, kde pomáhá s filmovými kroužky, výukovými programy, a také v otevřeném klubu. Marina je nadaná výtvarnice a v Dobrovolnickém centru na Lidické měla letos dokonce výstavu vlastních fotografií. Obě dobrovolnice pro nás připravily pár letních receptů tradiční španělské kuchyně.

Katalánský chléb s rajčaty

Chléb s rajčaty, neboli pà amb tomàquet se v Katalánsku typicky servíruje k snídani. Recept je ukázkou toho, že méně je u vaření někdy opravdu více, tedy pokud máte opravdu kvalitní suroviny.

Suroviny:

  • chléb
  • zralá a voňavá rajčata
  • stroužek česneku
  • kvalitní olivový olej

Postup: Opečte na pánvi plátky chleba, potřete česnekem, poklaďte plátky rajčat a pokapejte olivovým olejem.


 Španělská sangria

Tradiční španělský nápoj sangria osvěží především v parných letních měsících. Ale pozor, kombinace alkoholu a ovoce může být zrádná!

Suroviny na dva litry:

  • litr mladého červeného vína
  • dvě broskve
  • jablko
  • půl litru čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • šťáva z jednoho citronu
  • skořice
  • dva banány
  • dvě lžíce cukru
  • dvě lžíce vody
  • led, případně perlivou vodu na zředění

Postup: Ovoce oloupejte a nakrájejte, šťávu z citrusů vymačkejte. Smíchejte vodu s cukrem a přiveďte k bodu varu, dokud se nevytvoří sirup. Alkohol nalijte do nádoby a přidejte oloupané a nakrájené ovoce, šťávu z citrusů a sirup a dobře promíchejte. Přidejte lžičku skořice, promíchejte a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici. Podávejte s ledem, případně naředěné trochou perlivé vody.


Studená polévka gazpacho

Studená polévka gazpacho v létě zasytí a příjemně osvěží. Bonusem navíc je snadná příprava, protože gazpacho se nevaří.

Suroviny:

  • asi osm zralých rajčat
  • červená paprika
  • chilli paprička
  • stroužek česneku
  • středně velká okurka
  • cibule
  • kousek staršího bílého pečiva
  • čtvrt litru studené vody
  • olivový olej, ocet
  • sůl, pepř

Postup: Oloupejte rajčata, zbavte je semínek a nakrájejte na čtvrtky. Přidejte kousky okurky, nakrájenou papričku, cibuli a česnek najemno. Vše dobře promíchejte, část si odeberte do misky a nechte stranou. Smíchané suroviny vložte do mixéru, přidejte vodu a dobře rozmixujte. Poté přidejte chléb, ocet, olivový olej, sůl a pepř a znovu rozmixujte, tentokrát opravdu dohladka.Nakonec přepasírujte a v případě potřeby nařeďte trochou vody. Podávejte s kousky zeleniny, opečeného chleba a zakápnuté olivovým olejem.


 Španělská tortilla

Tortilla je španělská omeleta, která se ve Španělsku servíruje nakrájená na dílky, jako koláč. Tradičně se připravuje pouze z vajec a brambor, avšak základní recept je často obohacen také o další suroviny, jako je například pikantní salám, nebo různé druhy zeleniny. Tortilly se mohou lišit také podle oblastí.

Suroviny pro pět osob:

  • 1 kg brambor (zhruba šest)
  • šest středně velkých vajec
  • cibule
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup: Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Oloupejte a nakrájejte cibuli.Ve velké pánvi rozpalte větší množství oleje, přidejte brambory, po pěti minutách i cibuli a společně opékejte asi dvacet minut, dokud nejsou brambory měkké. Mezitím si rozklepněte a rozšlehejte vejce se solí a pepřem. Slijte z pánve přebývající olej, směs brambor s cibulí přidejte k vejcím, promíchejte a nalijte znovu na pánev. Prohřívejte na mírném ohni zhruba tři minuty, dokud nebude mít omeleta světle hnědou barvu. Poté ji obraťte za pomoci talíře a druhou část prohřívejte další tři minuty také dohněda. Z pánve přemístěte opět za pomoci talíře a nakrájejte. Omeleta je výborná teplá i studená, samotná nebo třeba s pečivem a pikantním salámem typu chorizo.


Recepty:  Lužánecké dobrovolnice ze Španělska Isabel a Marina

Text a překlad: Anna Petrželková

Ilustrační fotografie: flickr.com

Podobné příspěvky