Důvody, proč jít do Lužánek na výukový program

V září i přes rok zazáří žáci a žákyně v Lužánkách na adapťácích, na výukových programech a výletech, pedagogové a pedagožky zase na vzdělávacích kurzech. Až k vám do školy dorazí také Polybus, pojízdný polytechnický kabinet. Proč vybrat program zrovna v Lužánkách? Na Lužánky Live máte odpověď i speciální nabídku.


  1. Tradice a zkušenosti

Lužánky patří mezi nejstarší a největší volnočasová zařízení v České republice a naším posláním je podněcovat k osobnímu rozvoji a smysluplnému trávení volného času. Přesto, že ve školním roce 2024/2025 oslavíme 76 let, stále jsme moderní, dynamickou institucí a do důchodu se rozhodně nechystáme.

Výukové programy pro školy odjakživa patří mezi nedílnou součást pestré palety aktivit Lužánek. Ročně nabízíme více než 100 programů na 12 pracovištích v Brně a okolí, v průběhu roku pak realizujeme přes 700 projektů pro zhruba 15 tisíc žáků brněnských i mimobrněnských škol. Při přípravě projektů vycházíme z potřeb a přání škol, konkrétních tříd a jejich učitelů.

  1. Kvalifikovaní lektoři a moderní metody

Na výukových programech Lužánek se podílí přes 40 kvalifikovaných a zkušených lektorů. Jedná se o opravdové profesionály ve svém oboru i odborníky na vybraná témata či společenské jevy.

Naši lektoři doslova vtahují žáky do děje, a to prostřednictvím interaktivních metod učení. Z účastníků programu se tak stávají aktivní spolutvůrci. Témata zpracováváme formou zážitkových aktivit, kreativních činností, hraní rolí, vyprávění a dramatizace příběhů. Používáme metody prožitkového učení, praktických činností, experimentu, reflexe, sociodramatu, práce se skupinovou dynamikou a mnohé další.

  1.   Pestrá nabídka témat provázaných s RVP a učivem

Z nabídky výukových programů Lužánek si vybere opravdu každý, a to v průběhu celého roku. Nabízíme výukové programy pro mateřské, základní i střední školy zaměřené jak na literaturu, historii, tradice a přírodovědu, tak také dramatické, výtvarné a hudební programy. Nechybí ani multikulturní, osobnostně sociální, mediální a polytechnická výchova, pohybové aktivity nebo prevence zdraví ale také kultivace vztahů, sociální  klima a wellbeing ve škole.

Některé třídy a školy navštěvují programy opakovaně, třeba dvakrát až třikrát za rok, nebo se zapojují do dlouhodobějších cyklů po celou dobu školní docházky. Programy tak mohou lépe reagovat na konkrétní potřeby jednotlivých žáků, tříd i učitelů a mohou jít více do hloubky třídních vztahů i osobností. Aktuální nabídku našich výukových programů najdete na luzanky.cz/vyukove-programy.

  1. Programy vytvářené ve spolupráci s učiteli i žáky 

Snažíme se žákům a studentům zprostředkovat učební látku jiným a atraktivnějším způsobem. „Učitel je pro nás partner, kterého chceme inspirovat a motivovat k využití některých prvků i v běžné výuce,“ popisuje lektor Tomáš Mohapl Doležal, který se zaměřuje na dramatickou výchovu. Při vytváření našich výukových programů proto spolupracujeme s učiteli mateřských, základních i středních škol, stejně jako programy přizpůsobujeme individuálním potřebám třídy a jejich žákům. 

  1. Podpora vztahů ve skupině 

Naše výukové programy podporují nejen tvořivost žáků a jejich porozumění tématu, ale také dobré vztahy, jejich vzájemnou spolupráci, soudržnost a důvěru, stejně jako otevřenou komunikaci i lepší atmosféru v celé třídě. Snažíme se také výukovými programy navazovat na adaptační kurzy, školní výlety a školy v přírodě a rozvíjet v nich osobnostní i sociální témata, jejichž základy byly položeny na těchto pobytových akcích. 

Aktuálně můžete zvolit třeba tyto programy pro 2. stupeň ZŠ: Bezva třída – na podporu komunikace, Holky a kluci – co je odlišuje a co mají společného, Hrdinové v nás – hledání správných hodnot a hrdinství v každodenním životě, Třídní ostrov – navazuje na podzimní pobytové adaptační kurzy a zaměřuje se na další práci s třídním kolektivem, ale lze se účastnit i bez předešlého absolvování adaptačního kurzu.

Na své si u nás přijde také učitel, který získá příležitost podívat se na třídu jinýma očima a mimo školní lavice. „Výhodou výukových programů Lužánek je, že žáci přijdou do nového prostředí a mají možnost setkat se s někým, kdo není učitel, ale je odborník na dané téma. Děti získají informace atraktivnějším a méně formálním způsobem a jsou tak lépe vtaženy do světa učební látky,“ doplňuje vedoucí výukových programů Petra Rychecká.

Speciální nabídka výukových programů

 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *